Боткин Сергей Петрович

Значението на произведенията на Сергей Петрович Боткин (1832-1889) за националната и световната медицина не може да бъде надценено. Буквално всеки в нашата страна поне няколко пъти чу това име, дори ако самият той е далеч от медицината и никога не се обръща към лекарите. В края на краищата всички чували за "болестта на Боккин" - хепатит А, патофизиологията и причините за това са описани за пръв път от Сергей Петрович.

Слифосовски Николай Василевич

Слифосовски Николай Василевич (1836-1904 г.) - основател на военната операция на коремната кухина, директор на Имперския институт в Санкт Петербург.

Иноземцев Фьодор Иванович

Inozemtsev Fyodor Ivanovich влезе в историята на руското обществено здраве, не само като изключителен хирург и лекар по медицина, но и като реформатор. Името на Фьодор Иванович е свързано с първата в руската империя етерна анестезия, извършена по време на операция за отстраняване на тумор на гърдата. Освен това, разработването на методи за лечение на холера, научните произведения от областта на изследванията на автономната нервна система също се свързва със своето фамилно име.

Бобров Александър Алексейвич

Бобров Александър Алексеевич (1850-1904 г.) е завършил медицинския факултет на Московския университет, където се отличава като студент за работата си по "Раздразнение и травматичен шок". Практиката се проведе в клиниката на хирург Новацки.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания