Техника на плевралната пункция

автор: д-р Сапланов КН

Плевралната кухина е пространството между вътрешната и външната плевра. Вътрешният лист на плеврата покрива белите дробове, а външният от вътрешната страна облича гръдния кош. Обикновено в плевралната кухина има малко количество течност, необходимо за смазване по време на движението на белите дробове по време на дишането.

Карциноматоза на рака - причини, симптоми, диагноза и лечение

автор: доктор Богданова С.В.

Плевросклерозата е множествена метастаза на тумор в плеврата, която настъпва при наличие на злокачествени неоплазми в тялото.
Един тумор може да метастазира до плеврата от почти всеки орган. Обаче най-често заболяването се проявява с рак на белия дроб, стомаха, гърдата, бъбреците, яйчниците, щитовидната жлеза, сарком на костите, лимфома и някои други тумори.

Възпаление на плеврата - причини, симптоми, диагноза и лечение

автор: д-р Сапланов КН

Плеврата е обвивка, обливаща повърхността на белите дробове от едната страна, а от друга страна, облицоване на гръдния кош от вътрешната страна. В резултат на това между листата на плеврата не се образува голяма кухина, която обикновено не съдържа голямо количество плеврална течност, която смазва повърхността на плеврата по време на движенията на белите дробове.

Плевритетът се нарича възпаление на плеврата. На повърхността му се образуват отлагания на фибрин и в неговата кухина се натрупва възпалителна течност (ексудат).

На каква дълбочина е плеврата

автор: доктор Tyutyunnik DM

Под такава концепция като плеврата се има предвид тънка серозна мембрана, която покрива всеки белодроб - обикновено се нарича висцерална плевра) и облицовка на стените на плевралната кухина на белите дробове (пареалната плевра). Плеврата има най-фината основа на съединителната тъкан, която е покрита с плосък епител (мезотелиум) и се намира на основната мембрана.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания