Може ли кистата да реши

автор: доктор Мирная Е.В.

Кистата е форма на кухина. Той може да бъде локализиран във всеки орган и отделен от него с капсула. В кухината му може да има различно съдържание в зависимост от вида на кистозната формация (течност, коса, гной и т.н.).

Последици от кистата на мозъка

автор: доктор Мирная Е.В.

Кистата е формация, която има кухина, заобиколена от черупка и пълна с течност. Кисти не са тумори, въпреки че представляват и обемни образувания. Размерите на кистите могат да бъдат много различни. Те могат да растат по размер и да стискат структурата на мозъка, причинявайки жива клинична симптоматика, чието естество зависи от локализацията на кистата. Кисти с малък размер могат дълго време да съществуват в мозъчната тъкан, без да причиняват дискомфорт в собственика си. Обикновено те се намират случайно, когато се подлагат на медицински прегледи или когато видят лекар за друго заболяване.

Цист на левия дял на щитовидната жлеза

автор: доктор Alafinov V.D.

Тироидната жлеза е разположена на шията пред ларинкса и е разделена на два лъка - дясно и ляво. По различни причини в жлезата може да се получат уплътнения - възли с различни размери. Приблизително 5% от случаите вътре в възлите се появяват кухини - кисти, съдържащи течност. Кистата може да се образува както в лявото, така и в дясното лобо. Възможно е да има няколко кисти и в двата листа на жлезата. По-често те се срещат при жени.

Как да премахнете кисти на яйчниците

автор: д-р Кузнецов М.А.

Днес ще говорим за отстраняването на кистата на яйчниците, но за правилното осветяване на този проблем е необходимо да знаем какво представлява кистата на яйчниците.

Гинекология: жълто тяло

автор: д-р Кузнецов М.А.

Жълтото тяло или везикулът Граафов е важен хормонален компонент при формирането и развитието на нов живот.

Физически, жълтото тяло е гъста форма и се състои от два слоя. Външният слой е обвивка на епителни клетки, в които са включени мастни инклузии и най-вече лутеалният пигмент. Отвътре, жълтото тяло се състои от стромален компонент, изобилен кръвно напълнен с васкуларно легло.

Жълто тяло в яйчника

автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтото тяло в яйчника е временна вътрешносекретна жлеза, която се образува на мястото на разрушаващ се графавоя везикул. В процеса на нейното развитие тази формация придобива плътна последователност.

Когато жълтото тяло изчезне

автор: д-р Кузнецов М.А.

Обикновено жълтото тяло изчезва само ако не е имало бременност или ако се е случило, след това след образуваната плацента. Всяко изчезване има свое собствено време.

Жълтото тяло е образуването на клетки, предназначени за синтеза на хормони, за да се подготви лигавицата на матката и да се поддържа бременността преди трансфера на плацентата. Жълтото тяло синтезира прогестерон и естроген, което задължително трябва да помогне при бременност.

Разрушаване на кистата на жълтото тяло

автор: гинеколог Амброзова IA

Цистът на жълтото тяло на яйчниците най-често е напълно безопасен за жена. Има обаче случаи, когато възникват усложнения по време на формирането на такова образование. Това се случва при ненормално развитие на жълтото тяло на тялото, което оказва неблагоприятно влияние върху здравето на пациента.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания