Цист на жълтото тяло на десния яйчник по време на бременност

автор: доктор Кривега М.С.

Жълтото тяло се появява на всяка жена няколкостотин пъти през целия й живот. Това е вид временна ендокринна система, която възниква в яйчника, която има собствен цикъл на развитие. Тя възниква на мястото на този фоликул в една от яйчниците, в която яйцето узрява. Това яйце след зреене пада в маточната тръба, а след това в кухината на матката, където трябва да отговаря на сперматозоидите, които го оплодят. Този процес на освобождаване на узрялата яйцеклетка се нарича овулация.

Последици от резекция на яйчниците

автор: гинеколог Гурстинович ВМ

Ренекция ( от латински рециклиране ) на яйчника е операция, която се състои в частично изрязване на засегнатия орган.

Жълто тяло 12, 13, 14 или 15 мм - има ли разлика?

автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтото тяло е един от основните компоненти на яйчника. Трябва да се отбележи, че това е преходна структура, която периодично се формира и подлага на инволюция.

Как да лекува киста на яйчниците

автор: доктор Valiullina Z.S.

Буквално, в превод от гръцки киста означава балон. Всъщност тя изглежда като балонче, напълнено с течно съдържание, разположено дълбоко в тъканите на яйчника или на повърхността му. Има кисти с размери няколко милиметра, а има и десетки сантиметра. Киста може постепенно да се увеличи. Кисти са вродени и придобити. По-често се появява по време на живота, в съвсем различна възраст - от най-младата до най-старата.

Меню след резекция на стомаха

автор: доктор, доктор Gintovt O.I.

Преселването на стомаха е доста сложна операция, при която значителна част от стомаха се отстранява и корелациите на органите на храносмилателната система се променят радикално. След операцията обемът на стомаха намалява рязко и храната при приемането пада непосредствено не само в стомаха, но и в тънките черва. Ето защо, в диетата на пациентите, които са претърпели тази операция, има няколко важни характеристики.

Атипична резекция на белия дроб

автор: пулмологът Малева О.В.

Хирургическите операции на белите дробове се извършват за отстраняване на белодробната тъкан, променени от необратими болезнени процеси. Някои белодробни заболявания не могат да бъдат излекувани по друг начин, отколкото чрез физическо отстраняване на фокуса на възпаление или туморна дегенерация на паренхима и околните структури. Тази работа се извършва от висококвалифицирани специалисти - хирурзи на гръдния кош, а секцията за гръдна хирургия се нарича "гръдна хирургия".

Рехабилитация след резекция на стомаха

автор: лекар Кошен AK

В нашия динамично развиващ се модерен свят има същите проблеми от последните години, които по някаква причина не се решават, а напротив, са още по-влошени. Технологичното пространство е добре развито, т.е. това са всички видове джаджи, роботика и технология като цяло. Това включва медицински устройства. Все повече нови методи за ранна диагностика и най-малко травматично инвазивно лечение се разработват и въвеждат, а превенцията остава същата.

Резекция на сигмоидното дебело черво - причини, признаци, прогнози и последствия

автор: хирург Короткик SN

Най-често срещаната операция на дебелото черво в коремната хирургия, след апендицит и операции върху ректума. Тази операция е класифицирана като планирана или спешна. Авариите се извършват в приблизително 80% от случаите.

Цист на жълтото тяло на левия яйчник

автор: доктор Sholenkina О.Н.

Защо е важно да знаем този проблем?

1. Няма точни данни за ефекта върху женското тяло.

2. При липса на ясна клинична картина е трудно да се определи честотата на възникване на този процес и следователно да се проведат надеждни клинични проучвания.

3. Жените в репродуктивна възраст са склонни да образуват кисти, поради което влиянието върху плодовитостта не се изключва.

Жълто тяло в дясната яйчник

автор: гинеколог Кузнецов МА

Често жените чуват от лекар, който е направил ултразвуково проучване, че има жълто тяло в яйчниците. Но какво означава това?

Няма жълто тяло: причини и лечение

автор: гинеколог Амброзова IA

Недостатъчността или пълно отсъствие на жълтото тяло (нарушение на лутеалната фаза на менструалния цикъл) се характеризира с състояние, при което се забелязва недостатъчно секретиране на прогестерона. Поради това става невъзможно да се имплантира оплодено яйце в маточната кухина и нейното по-нататъшно развитие. Трябва да се отбележи, че причината за недостатъчност или пълно отсъствие на жълтото тяло може да бъде всяко нарушение в развитието и растежа на фоликула.

Кистозно жълто тяло в яйчника

автор: доктор Кривега М.С.

Жълтото тяло в яйчника е необходимо, за да може една жена да забременее. За да направите това, след като фоликулът (специална кухина) в яйцеклетката оставя напълно узряло и готова за оплождане яйцеклетка (този процес се нарича овулация), клетките на стената на фоликулите започват да образуват жълто тяло. В някои случаи в ановулаторните цикли жълтото тяло се образува в крайния фоликул през втората половина на менструалния цикъл, без отделянето на яйцето от кухината му.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания