Фоликуларна киста на левия яйчник

автор: доктор Мирная Е.В.

Фоликулярната киста е форма на тумори с доброкачествена природа, която се образува на мястото на фоликула при липса на овулационен процес.

Появата на фоликуларни кисти е характерна за жените, които са в състояние да раждат. При менопаузата те са редки. Смята се, че левният яйчник е по-функционален, така че най-често се откриват фоликуларните кисти на левия яйчник. Въпреки че те могат да бъдат локализирани в десния яйчник, както и от двете страни.

Лапаротомия на овариалната киста

автор: хирург Кузнецов МА

Много от тях задават въпроса: "И каква е лапаротомия на кистата на яйчниците?". Започвайки да покриваме този проблем, трябва незабавно да кажем за неточността на този въпрос, тъй като тези определения не се съчетават един с друг.

В края на краищата, определението за лапаротомия произхожда от гръцките думи lapara belly + tomē, така че това означава изрязване на корема и ако е по-точно предната коремна стена.

Следователно, отговаряйки на този въпрос, може само да се предположи, че тук се предполага резекция на яйчника за кисти на яйчниците, т.е. отстраняване на киста с прилежащата й яйцеклетъчна тъкан.

Гинекология: жълто тяло

автор: д-р Кузнецов М.А.

Жълтото тяло или везикулът Граафов е важен хормонален компонент при формирането и развитието на нов живот.

Физически, жълтото тяло е гъста форма и се състои от два слоя. Външният слой е обвивка на епителни клетки, в които са включени мастни инклузии и най-вече лутеалният пигмент. Отвътре, жълтото тяло се състои от стромален компонент, изобилен кръвно напълнен с васкуларно легло.

Разрушаване на фоликулярната киста

автор: доктор Колос ЕВ

За да разберем правилно каква е фоликулната киста на яйчника, да не говорим за нейното разкъсване, ще започнем от самото начало. Кистата е доброкачествена обемна формация, която включва капсула и кухина, пълна с течно съдържание. От своя страна, съдържанието може да е различно, от серусната течност до кръвта и гной.

Какво представлява жълтото тяло в яйчника?

автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтото тяло е временна жлеза с вътрешна секреция, която се образува в женското тяло и функционира там за кратко време. По правило жълтото тяло в яйчника започва да се развива в края на овулацията. Основната функция на тази жлеза е производството на прогестерон и естроген (женски полови хормони).

Цистът на жълто тяло е изгорял

автор: доктор, доктор Kondrashina E.A.

Разрушителната киста на жълтото тяло е животозастрашаващо състояние, изискващо незабавно доставяне на жена в болница и спешна хирургическа намеса. Следователно, кистата на жълтото тяло трябва да се лекува много внимателно.

Мога ли да забременея с киста от жълто тяло?

гинеколог Амбросова И.А. автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтата киста на тялото е образование, което се отнася до функционални кисти на яйчниците, които като правило не причиняват нарушение на гениталната функция на жената.

Жълта тяло с кръвотечение

Амбросова И.А. автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтата киста на тялото е доброкачествена неоплазма, образувана от овулирания фоликул. Жълтеникавото съдържание на фоликуларните гранулатни клетки, което възниква на мястото на разкъсващия везикул на Грааф или фоликула, се нарича жълто тяло.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания