Възпаление на плеврата - причини, симптоми, диагноза и лечение

автор: д-р Сапланов КН

Плеврата е обвивка, обливаща повърхността на белите дробове от едната страна, а от друга страна, облицоване на гръдния кош от вътрешната страна. В резултат на това между листата на плеврата не се образува голяма кухина, която обикновено не съдържа голямо количество плеврална течност, която смазва повърхността на плеврата по време на движенията на белите дробове.

Плевритетът се нарича възпаление на плеврата. На повърхността му се образуват отлагания на фибрин и в неговата кухина се натрупва възпалителна течност (ексудат).

На колко разстояние е плеврата от околните органи

автор: доктор САМОИЛОВА МА

Плеврата е черупка, която постави от едната страна дробовете (висцерални или вътрешни), а от друга страна вътрешната стена на гръдната кухина (патриетална или външна). Между тях се образува пространство, подобно на процеп, при което обикновено има плеврален флуид, който служи за намаляване на триенето между два плеврални листа по време на дихателните движения на белите дробове.

До колко далеч е плеврата

автор: доктор Саломикова ЕВ

Плеурата се намира в гръдната кухина. За да стигнем до гръдната кухина, хирургът трябва да мине през няколко слоя тъкан. В началото тя е кожата (съдържа мастните и потните жлези) и подкожната мастна тъкан. След това идва слой от мускулна тъкан. Преминава се и голям брой кръвоносни съдове (артерии и вени) и нервни окончания. Благодарение на тях се осъществява храненето и инервацията (доставката на нервни импулси) на мускулите. Най-фините клони на кръвоносните съдове и нервите достигат до кожата, осигуряват необходимите вещества и осигуряват чувствителност.

Техника на плевралната пункция

автор: д-р Сапланов КН

Плевралната кухина е пространството между вътрешната и външната плевра. Вътрешният лист на плеврата покрива белите дробове, а външният от вътрешната страна облича гръдния кош. Обикновено в плевралната кухина има малко количество течност, необходимо за смазване по време на движението на белите дробове по време на дишането.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания