Жълто тяло на ултразвук

автор: доктор Filonenko AI

Жълтото тяло се образува в яйчника, вместо в фоликула, който е завършил овулацията. Той временно произвежда полови хормони - прогестерон и естроген. Прогестеронът е необходим за поддържане на бременността, особено в началото, когато самата плацента все още не може да произведе необходимото количество от този хормон. Следователно, до 12 седмици, тази работа се извършва от жълто тяло. При ултразвук изглежда нееднородно заоблено жълто образувание с мека консистенция, но хормоналното функциониране на този орган може да бъде диагностицирано само в лабораторията. За целта трябва да бъдат подадени определени тестове.

Цист на левия бъбрек

автор: лекар-трансфузиолог Кузнецов М.А.

Кистата е аномалия на бъбрека, която се характеризира с наличието на изолирана кухина или множество кухини с течно съдържание. Съдържанието на кистата е серозно (най-често), хеморагично (със следи от кръв). Ако кистата в бъбреците е една, тя се нарича самотен, ако лезията се характеризира с образуване на множество кисти - това е мултицистоза на бъбреците (тя може да бъде едностранна и двустранна).

Пункцията на черния дроб под наблюдението на ултразвук

автор: доктор по ултразвукова диагностика Богданова С.В.

Понастоящем визуалните диагностични методи, като ултразвук, рентгенова снимка, остават много популярни и необходими за диагностициране и определяне на тактиката за лечение на много заболявания. Съществуват обаче ситуации, при които информацията, получена в тези проучвания, не е достатъчна. За да се изясни диагнозата, е необходимо да се проучи морфологичният състав на органите.

Мога ли да забременея с киста от жълто тяло?

гинеколог Амбросова И.А. автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтата киста на тялото е образование, което се отнася до функционални кисти на яйчниците, които като правило не причиняват нарушение на гениталната функция на жената.

Хипофункция на жълтото тяло по време на бременност

гинеколог Амбросова И.А. автор: гинеколог Амброзова IA

Според тъжната статистика хипофункция на жълтото тяло по време на бременност се наблюдава при почти 47% от жените и много често причинява спонтанен аборт в най-ранните периоди на бременност.

Старото жълто тяло

автор: гинеколог Амброзова IA

За съжаление не всички жени в репродуктивна възраст знаят какво е жълтото тяло, какви са причините за неговото формиране и каква роля играе в женското тяло. Особено жените се страхуват от изявленията на специалисти - сололози (лекари, които извършват ултразвук), че в яйчника има старо жълто тяло. За съжаление, не всички лекари обясняват на пациентите каква е диагнозата. Най-често отговорът им звучи много неразбираем: "Всичко е наред ...".

Жълто тяло след овулация

автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтото тяло е един от основните ендокринни компоненти на яйчника, който периодично се развива и след това се подлага на инволюция.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания