Първа помощ за инсулт

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Ходът е нарушение на церебралната циркулация. Артериите, доставящи кръв на мозъка, могат да се запушат, след което се появи исхемичен инсулт или артерията може да се счупи и това е хеморагичен инсулт.

Първа помощ за кървене и рани

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

В дома и на работното място, на улицата и в апартамента, винаги можете да се сблъскате с наранявания, придружени от кървене. В медицината, често се разделя кръвотечението на капилярни (с малки рани, разфасовки, драскотини), когато най-малките съдове са повредени - капилярите, венозните - с вени (в фигурата под "b"). Тези кръвоизливи вече могат да бъдат сериозни и да причинят остра кръвозагуба дори при заплаха от живот!

Първа помощ за кървене

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Първа помощ за кървене обхваща не само първа помощ за кървене и рани, но и фрактури, включително и затворени наранявания. Медицинското определение за травма звучи така - внезапно въздействие върху тялото на външен обект, което причинява анатомични и функционални разстройства.

Първа помощ при аритмия

автор: линейка лекар събота АА

Всеки от нас периодично с физическо натоварване или след тях, понякога с пълна почивка по време на сън, има усещания в областта на сърцето под формата на прекъсвания, избледняване, бързо сърцебиене. Това не означава непременно, че има някакво сърдечно заболяване. Дори и при здрави хора има неравномерности в сърцето, но това се случва рядко и като правило не издържа дълго и преминава само по себе си.

Атипична резекция на белия дроб

автор: пулмологът Малева О.В.

Хирургическите операции на белите дробове се извършват за отстраняване на белодробната тъкан, променени от необратими болезнени процеси. Някои белодробни заболявания не могат да бъдат излекувани по друг начин, отколкото чрез физическо отстраняване на фокуса на възпаление или туморна дегенерация на паренхима и околните структури. Тази работа се извършва от висококвалифицирани специалисти - хирурзи на гръдния кош, а секцията за гръдна хирургия се нарича "гръдна хирургия".

Атака на бронхиална астма

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Бронхиалната астма е заболяване на дихателните пътища, основава се на хронично възпаление и хиперреактивност на бронхите, както и на тяхното запушване. Болестта се проявява периодично с пристъпи на задух и задушаване.

Процес на кърмене с абсцес на белия дроб

автор: пулмолог Леонова Т.В.

Задълженията на парамедицинския персонал включват медицински преглед, въз основа на който се понасят проблемите на пациента.

Възпаление на плеврата - причини, симптоми, диагноза и лечение

автор: д-р Сапланов КН

Плеврата е обвивка, обливаща повърхността на белите дробове от едната страна, а от друга страна, облицоване на гръдния кош от вътрешната страна. В резултат на това между листата на плеврата не се образува голяма кухина, която обикновено не съдържа голямо количество плеврална течност, която смазва повърхността на плеврата по време на движенията на белите дробове.

Плевритетът се нарича възпаление на плеврата. На повърхността му се образуват отлагания на фибрин и в неговата кухина се натрупва възпалителна течност (ексудат).

Причини за кървене от носа

Причините могат да бъдат разделени на местни, назални и общи, произтичащи от определени заболявания на тялото. Назалните кръвоизливи с честота са на първо място сред спонтанните кръвоизливи, а според различни източници - 3-5% от общия брой хоспитализирани в болничните заведения. Кървенето на носа често се появява внезапно и може да бъде придружено от значителна загуба на кръв.

Симптоми на вътрешно кървене

Автор: Стърджън Денисов М.М.

В съвременната хирургия, особено внимание се отделя на вътрешното кървене. Това се дължи на факта, че вътрешното кървене е много по-трудно да се диагностицира, отколкото да се отвори. Това означава, че предоставената медицинска помощ може да е твърде късно. Вътрешно наречено кървене, характеризиращо се с изтичане на кръв в естествената кухина на тялото или изкуствено създадени пространства.

В зависимост от количеството на кръвния поток се различават три степени на кървене: средно, средно и тежко.

Вътрешно кървене - причини, диагноза и лечение

автор: травматолог Узанов ЕА

Вътрешно кървене е освобождаването на кръв от васкуларното легло в лумена на кухия орган или в някоя от телесните кухини.

Симптоми на стомашно кървене

Кървенето в стомаха е спешен проблем при спешна хирургия. Ускорените нива на живот, стреса, неправилното и нискокачествено хранене, неконтролируемия прием на нестероидни противовъзпалителни средства, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, банално повръщане може да доведе до такова ужасно усложнение. Кървенето от горните части на храносмилателния тракт най-често се свързва с пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника. При пациенти в напреднала възраст честотата на кървене се увеличава поради употребата на нестероидни противовъзпалителни средства.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания