Първа помощ при аритмия

автор: линейка лекар събота АА

Всеки от нас периодично с физическо натоварване или след тях, понякога с пълна почивка по време на сън, има усещания в областта на сърцето под формата на прекъсвания, избледняване, бързо сърцебиене. Това не означава непременно, че има някакво сърдечно заболяване. Дори и при здрави хора има неравномерности в сърцето, но това се случва рядко и като правило не издържа дълго и преминава само по себе си.

Първа помощ за сърдечна аритмия

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Аритмията е неправилен ритъм на сърцето, който може да бъде прекалено бърз - повече от осемдесет удара в минута (тахикардия) или твърде бавен - по-малко от 60 бита на минута (брадикардия).

Хематом на главата на дете

Автор: Педиатър О. Сазонова.

Хематома е вид насиняване. Тя се проявява главно при затворени тъкани и органни увреждания и се причинява от разрушаване на кръвоносните съдове, което води до ограничено натрупване на кръв под кожата или под периоста с образувана кухина, която съдържа коагулирана или течна кръв. Най-често при деца, хематоми с различна локализация се появяват в резултат на травми - домашни или раждащи при малки деца, както и спортове, транспорт, улици или училище в по-напреднала възраст.

Спешна помощ за белодробен кръвоизлив

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Белодробното кървене е освобождаването от дихателните пътища по време на кашлица с чиста кръв или кръв под формата на обилни примеси в храчките. Белодробното кървене е сериозно и опасно усложнение на различни възпалителни, специфични или неспецифични респираторни заболявания, както и злокачествени тумори и белодробни увреждания.

Първа помощ за кървене

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Първа помощ за кървене обхваща не само първа помощ за кървене и рани, но и фрактури, включително и затворени наранявания. Медицинското определение за травма звучи така - внезапно въздействие върху тялото на външен обект, което причинява анатомични и функционални разстройства.

Тромбоемболизъм на белодробната артерия

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Тромбоемболизмът на белодробната артерия (РЕ) е състояние, при което луменът на главния ствол на белодробната артерия или нейните клони е счупен, което води до рязко намаляване на кръвния поток в белите дробове. Оклузията на този съд е причинена от тромби от вените на долните крайници и от дълбоките вени на малката тазова област (90% от случаите), а също и от тромб от дясното сърце.

Причини за кървене от носа

Причините могат да бъдат разделени на местни, назални и общи, произтичащи от определени заболявания на тялото. Назалните кръвоизливи с честота са на първо място сред спонтанните кръвоизливи, а според различни източници - 3-5% от общия брой хоспитализирани в болничните заведения. Кървенето на носа често се появява внезапно и може да бъде придружено от значителна загуба на кръв.

Видове кървене и начини за спирането им

Автор: хирург Юревич В. В.

Кървенето е потокът от кръв от съдовете или навън, или в някоя кухина на тялото. Кървенето е разделено на следните видове. В зависимост от местоположението на изтичане на кръв, те могат да бъдат:

Надлъжна гастректомия

автор: доктор Korotkikh SN

Надлъжната резекция на стомаха е хирургично лечение на хора, страдащи от прекомерно натрупване. Операцията се извършва на два етапа. Синоними - ръкави, тръбни, намаляващи стомаха. Техниката на операцията беше предложена от Gesoo-Marceau в началото на 90-те години на миналия век. В САЩ в началото на 2000 г. се провежда независима операция. М. Гагнер. Методът се прилага като операция за затлъстяване.

Симптоми на стомашно кървене

Кървенето в стомаха е спешен проблем при спешна хирургия. Ускорените нива на живот, стреса, неправилното и нискокачествено хранене, неконтролируемия прием на нестероидни противовъзпалителни средства, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, банално повръщане може да доведе до такова ужасно усложнение. Кървенето от горните части на храносмилателния тракт най-често се свързва с пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника. При пациенти в напреднала възраст честотата на кървене се увеличава поради употребата на нестероидни противовъзпалителни средства.

Рехабилитация след резекция на стомаха

автор: лекар Кошен AK

В нашия динамично развиващ се модерен свят има същите проблеми от последните години, които по някаква причина не се решават, а напротив, са още по-влошени. Технологичното пространство е добре развито, т.е. това са всички видове джаджи, роботика и технология като цяло. Това включва медицински устройства. Все повече нови методи за ранна диагностика и най-малко травматично инвазивно лечение се разработват и въвеждат, а превенцията остава същата.

Меню след резекция на стомаха

автор: доктор, доктор Gintovt O.I.

Преселването на стомаха е доста сложна операция, при която значителна част от стомаха се отстранява и корелациите на органите на храносмилателната система се променят радикално. След операцията обемът на стомаха намалява рязко и храната при приемането пада непосредствено не само в стомаха, но и в тънките черва. Ето защо, в диетата на пациентите, които са претърпели тази операция, има няколко важни характеристики.

Полипи в червата: симптоми и лечение

Автор: абдоминален хирург Денисов М.М.

Полипът на червата става все по-разпространен. Полипите са доброкачествени неоплазми, които се образуват от епитела, обграждащ червата отвътре. В зависимост от местоположението, полипите на малкия, дебелото черво и ректума са изолирани. Опасността от полипи се крие във факта, че под влияние на определени фактори те придобиват злокачествен характер, т.е. са злокачествени. Беше разкрито, че мъжете са болни няколко пъти по-често от жените.

Резекция на сигмоидното дебело черво - причини, признаци, прогнози и последствия

автор: хирург Короткик SN

Най-често срещаната операция на дебелото черво в коремната хирургия, след апендицит и операции върху ректума. Тази операция е класифицирана като планирана или спешна. Авариите се извършват в приблизително 80% от случаите.

Кървене от ануса

Появата на кръв от ануса може да бъде и симптом на заболявания, които не застрашават човешкия живот, и знак за много сериозни заболявания, при които човек не може да се поколебае да се консултира с лекар, тъй като това може да бъде жизненоважно. Кървенето от ануса по време на дефекация или независимо от него е симптом на патологичен процес, най-често настъпващ в дебелото черво или близо до ануса.

Лечение на газово образуване в червата

Автор: д-р Дерюшев А.Н.

Флатуленцията - усещане за пълнота на коремната кухина с газове, е просто симптом, който може да се прояви в множество различни заболявания, това е резултат от нарушения на стомашно-чревния тракт и резултат от операции на коремната кухина и накрая просто от преяждане. Началната точка на газовете може да послужи и като стрес. Този симптом е съпроводен от изпускане на газове, чувство на дискомфорт и изпотяване.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания