Гинекология: жълто тяло

автор: д-р Кузнецов М.А.

Жълтото тяло или везикулът Граафов е важен хормонален компонент при формирането и развитието на нов живот.

Физически, жълтото тяло е гъста форма и се състои от два слоя. Външният слой е обвивка на епителни клетки, в които са включени мастни инклузии и най-вече лутеалният пигмент. Отвътре, жълтото тяло се състои от стромален компонент, изобилен кръвно напълнен с васкуларно легло.

Везикулярна резекция на яйчниците

автор: доктор Patwakanyan Nana

Един от най-ефективните начини за лечение на синдрома на поликистозните яйчници (PCV) е клинната резекция на яйчниците. Синдром на PKJ е наследствено заболяване, по време на което се нарушава хормоналното равновесие и броят на мъжките хормони се увеличава в женското тяло.

Жълто тяло 12, 13, 14 или 15 мм - има ли разлика?

автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтото тяло е един от основните компоненти на яйчника. Трябва да се отбележи, че това е преходна структура, която периодично се формира и подлага на инволюция.

Как да определите киста на яйчниците

автор: д-р Детков В.А.

Кистата на яйчниците е формация с флуидно включване, разположено в дебелината или на повърхността на яйчника.
Тази обща дефиниция говори само за общите принципи на структурата. Но това не означава, че кистите имат общ произход.

Цистът на жълто тяло е изгорял

автор: доктор, доктор Kondrashina E.A.

Разрушителната киста на жълтото тяло е животозастрашаващо състояние, изискващо незабавно доставяне на жена в болница и спешна хирургическа намеса. Следователно, кистата на жълтото тяло трябва да се лекува много внимателно.

Ляв яйчник с жълто тяло

автор: доктор Кривега М.С.

Всяка жена има два яйчника, в които няколко хиляди (около 300 хиляди) овула са в неактивно състояние още в периода преди раждането. От 13-годишна възраст, когато започва първата менструация, един или два (които се случват по-рядко) яйцата стават зрели. Зрело яйце оставя малка кухина, фоликула, където тя узрява и навлиза в маточната кухина в търсене на сперматозоиди (което, между другото, не трябва да се достига от едно, а от няколко хиляди, придружено от торене). Този процес на освобождаване на яйцеклетката се нарича овулация. Всеки месец само един яйчник работи за узряването на яйцеклетката, но има менструални цикли, когато овулацията изобщо не се случва.

Колко време трае фазата на жълтото тяло?

автор: доктор Слюсарева Л.В.

В зависимост от индивидуалните характеристики на жената, тази фаза продължава от 12 до 16 дни, а това е периодът на зачеването. Всички хора, замислени естествено, започват да преброяват съществуването си точно от този период на менструалния цикъл.

Целият месечен женски цикъл е създаването на оптимални условия за концепцията или образуването на жълтото тяло. Нормалният менструален цикъл е предпоставка за началото на бременността и раждането на здраво бебе.

Разрушаване на жълтото тяло

автор: гинеколог Амброзова IA

Прекъсването на жълтото тяло е патологично състояние, което в гинекологичната практика обикновено се нарича апоплексия на яйчниците. Характеризира се с появата на внезапен кръвоизлив в яйчника, в който се нарушава целостта на тъканта и се отбелязва развитието на кървене в коремната кухина. Разрушаването на жълтото тяло е патология, която се среща при приблизително 2,5% от пациентите, страдащи от гинекологични заболявания.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания