Първа помощ за кървене и рани

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

В дома и на работното място, на улицата и в апартамента, винаги можете да се сблъскате с наранявания, придружени от кървене. В медицината, често се разделя кръвотечението на капилярни (с малки рани, разфасовки, драскотини), когато най-малките съдове са повредени - капилярите, венозните - с вени (в фигурата под "b"). Тези кръвоизливи вече могат да бъдат сериозни и да причинят остра кръвозагуба дори при заплаха от живот!

Първа помощ: платен транспорт

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Службата за спешна медицинска помощ доставя пациенти в случаите, когато се изисква спешна хоспитализация. Това означава, че при такива пациенти по правило има препращане с посочване на датата на хоспитализация и името на лечебното заведение. Освен това трябва да се има предвид, че пациентът е в състояние, което не му позволява самостоятелно да достигне до лечебното заведение, в някои случаи се изисква транспорт в полузаседателно или легнало положение с помощта на носилка.

Първа помощ за сърдечна аритмия

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Аритмията е неправилен ритъм на сърцето, който може да бъде прекалено бърз - повече от осемдесет удара в минута (тахикардия) или твърде бавен - по-малко от 60 бита на минута (брадикардия).

Първа помощ за разфасовки

Автор: д-р Дерюшев А.Н.

В медицинската терминология разфасовките се отнасят до такава концепция като нарязани рани. Такива рани са резултат от ударите на остри, често режещи инструменти (такъв инструмент може да бъде нож, стъкло или метални хастари и много повече, не е тайна, че можете да се режете дори до ръба на хартия!). Размерът на такива рани обикновено не е по-малък от половин сантиметър.

Дискомфорт в гърдите

автор: доктор Михайловская Оксана

Често пациентите идват при лекар с оплакване относно дискомфорта в гръдния кош. Има много причини за възникването на този симптом. Преди всичко, лекарят ще помисли за възможната миокардна исхемия, когато няма достатъчно количество кислород за сърдечния мускул. Това се случва по много причини, преди всичко, повишаването на холестерола в кръвта, неточности в храненето, хипертония, наследствени фактори.

SA блокада тип 1 степен 1 ​​или други видове съществуват?

автор: кардиолог Merter M.V.

Едно от честите нарушения на импулса е така наречената синоатриална или ЦА блокада. Следва да се отбележи, че блокирането на SA възниква при 0.17-2.4% от населението, по-често в защита след 55-60 години и малко по-често при жените, отколкото при мъжете.

Пълен блок на левия клон на клончето

автор: доктор Ли В. В.

Пакетът от Него може да бъде описан като колекция от сърдечни клетки, която е разделена на две части (крака): дясната и лявата. Той се намира зад атриовентрикуларния възел. Левият крак има клони, които са свързани с анастомоза. Краката, достигащи миокарда на вентрикулите, се разделят на снопове от водещите сърдечни клетки, наричани също Пуркинови влакна.

CA-блокада от втора степен от 1ви тип

автор: кардиолог Макаренкова T.Yu.

Синоатриалната блокада е патология на проводствената система на сърцето, характеризираща се с нарушено проводимост на пулса, преминаващ от синусовия възел към атриума.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания