Първа помощ: платен транспорт

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Службата за спешна медицинска помощ доставя пациенти в случаите, когато се изисква спешна хоспитализация. Това означава, че при такива пациенти по правило има препращане с посочване на датата на хоспитализация и името на лечебното заведение. Освен това трябва да се има предвид, че пациентът е в състояние, което не му позволява самостоятелно да достигне до лечебното заведение, в някои случаи се изисква транспорт в полузаседателно или легнало положение с помощта на носилка.

Първа помощ за кървене

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Първа помощ за кървене обхваща не само първа помощ за кървене и рани, но и фрактури, включително и затворени наранявания. Медицинското определение за травма звучи така - внезапно въздействие върху тялото на външен обект, което причинява анатомични и функционални разстройства.

Спешна помощ за белодробен кръвоизлив

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Белодробното кървене е освобождаването от дихателните пътища по време на кашлица с чиста кръв или кръв под формата на обилни примеси в храчките. Белодробното кървене е сериозно и опасно усложнение на различни възпалителни, специфични или неспецифични респираторни заболявания, както и злокачествени тумори и белодробни увреждания.

Първа помощ за удавяне

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

За вида и причините - удавянето е вярно или "мокро", ако голямо количество вода навлезе в бронхиалното дърво и е "сухо" или асфиксично - когато първите капки вода, влизащи в трахеята, предизвикват рефлексно спиране на дишането и сърдечната дейност Този тип включва студен шок, както и вторично удавяне.

Първа помощ за ангина и инфаркт на миокарда

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Ангина пекторис и инфаркт на миокарда се отнасят до такава обща концепция като исхемична болест на сърцето. Коронарната сърдечна болест (CHD) се характеризира с несъответствие между приема на кръв, богати на кислород, за клетките на миокарда и търсенето на кислород за тези клетки. Тази липса на кислород генерира кислородно гладуване (хипоксия), а след това исхемия на клетките и тъканите. При сърдечен удар този процес завършва с некроза.

Блокада на дясната вентрикула на сърцето

автор: кардиолог Кулагина Ю.В.

Често се случва, че термините на кардиолозите и неразбираемите записи в описанието на ЕКГ плашат и объркват пациентите, което води до появата на несъществуващи диагнози в ежедневието. Блокадата на дясната сърдечна камера на сърцето е погрешно име за напълно различна концепция. Ето защо не е излишно да се изясняват и разбират "блокадите" и "камерите".

CA-блокада от 1 степен от 2 тип

автор: доктор Subbota AA

Проводимостта през синоатриалната връзка в сърцето може да бъде нарушена по различни причини. Тя може да бъде няколко градуса, всяка от които има различен ефект върху здравето на пациента. Най-леката степен на тази блокада е 1-ва степен. Това е първоначалното и минимално увреждане на проводниковата система в сърцето, а именно нейната синоатриална връзка.

Пълна блокада на десния клон на клончето

автор: доктор Питаева Маргарита

Последият лекар ви назначи електрокардиограма: срязващ апарат, цяла купчина жици с всмукателни чашки и дълга лента, покрита с мистериозни криви. Какво казват тези зъби и кълки?

Накратко, за съжаление, техниката за декодиране на ЕКГ няма да каже. Въпреки това е възможно и необходимо да се разберат причините и значението на тези промени, които специалистът ще идентифицира. Например, ако това е неудобно съкращение - PBSCH, известен също като пълна блокада на десния крак на пакета.

Първа помощ при аритмия

автор: линейка лекар събота АА

Всеки от нас периодично с физическо натоварване или след тях, понякога с пълна почивка по време на сън, има усещания в областта на сърцето под формата на прекъсвания, избледняване, бързо сърцебиене. Това не означава непременно, че има някакво сърдечно заболяване. Дори и при здрави хора има неравномерности в сърцето, но това се случва рядко и като правило не издържа дълго и преминава само по себе си.

Атриовентрикуларен блок от степен 2

автор: доктор Tatintsyan VA

Атриовентрикуларната блокада от степен II или сърдечната блокада от степен II се характеризира с нарушено, забавено или прекъснато предаване на предсърдните импулси през атриовентрикуларния възел към вентрикулите.

Непълна блокада на десния клон на клончето

автор: кардиолог Merter M.V.

Непълната блокада на десния крак на пакета His (съкратено като NBPPG) е частично нарушение на проходимостта на електрическия импулс през десния крак на пакета.

Частична блокада на десния клон на клончето

автор: доктор Subbota AA

Пакетът от Hyis е система, която осигурява подаването на електрически импулс към клетките на сърцето, в резултат на което тези клетки се свиват. Правилната работа на всички структури на пакета на Hyis осигурява организирано намаляване на всички сърдечни клетки, а сърцето се свива като солиден орган.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания