Пълна блокада на десния клон на клончето

автор: доктор Питаева Маргарита

Последият лекар ви назначи електрокардиограма: срязващ апарат, цяла купчина жици с всмукателни чашки и дълга лента, покрита с мистериозни криви. Какво казват тези зъби и кълки?

Накратко, за съжаление, техниката за декодиране на ЕКГ няма да каже. Въпреки това е възможно и необходимо да се разберат причините и значението на тези промени, които специалистът ще идентифицира. Например, ако това е неудобно съкращение - PBSCH, известен също като пълна блокада на десния крак на пакета.

Диета след сърдечна байпас

автор: доктор Мороз АА

Аортокоронарната байпас хирургия (CABG) е една от най-сериозните сърдечни операции за усложнения при Исхемична болест на сърцето (IHD). Такава операция се извършва при пациенти със значително стеснен или запушен лумен на коронарните артерии. Целта на операцията е да се създадат нови начини за кръвен поток, заобикаляйки съдовете, които са стеснени и запушени, така че сърдечният мускул да бъде снабден с подходящ достъп до кислород и хранителни вещества и по този начин да помогне на сърдечно-съдовата система да работи нормално.

Усложнения на аортокоронарното манипулиране

автор: доктор Кочечкова Олга

За дълго време водещата позиция, дължаща се на смъртността, е заета от сърдечно-съдови заболявания. Не правилното хранене, заседналия начин на живот, лошите навици - всичко това отрицателно влияе върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Случаите на удари и сърдечни пристъпи стават нечести при младите хора, висок холестерол и следователно атеросклеротични съдови лезии се срещат почти всяка секунда. В това отношение работата на сърдечните хирурзи е много, много.

Блокада на дясната вентрикула на сърцето

автор: кардиолог Кулагина Ю.В.

Често се случва, че термините на кардиолозите и неразбираемите записи в описанието на ЕКГ плашат и объркват пациентите, което води до появата на несъществуващи диагнози в ежедневието. Блокадата на дясната сърдечна камера на сърцето е погрешно име за напълно различна концепция. Ето защо не е излишно да се изясняват и разбират "блокадите" и "камерите".

Спешна помощ за белодробен кръвоизлив

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Белодробното кървене е освобождаването от дихателните пътища по време на кашлица с чиста кръв или кръв под формата на обилни примеси в храчките. Белодробното кървене е сериозно и опасно усложнение на различни възпалителни, специфични или неспецифични респираторни заболявания, както и злокачествени тумори и белодробни увреждания.

Първа помощ при аритмия

автор: линейка лекар събота АА

Всеки от нас периодично с физическо натоварване или след тях, понякога с пълна почивка по време на сън, има усещания в областта на сърцето под формата на прекъсвания, избледняване, бързо сърцебиене. Това не означава непременно, че има някакво сърдечно заболяване. Дори и при здрави хора има неравномерности в сърцето, но това се случва рядко и като правило не издържа дълго и преминава само по себе си.

Спешна помощ при хипертонична криза

Автор: д-р Дерюшев А.Н.

Хипертоничната криза е състояние, характеризиращо се с рязко повишаване на кръвното налягане над 180/120, или на индивидуално високи стойности. Усложнена криза е придружена от неврологични симптоми - главоболие, замаяност, парестезия.

Спешна помощ за стомашно-чревно кървене

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Остър стомашно-чревен кръвоизлив е усложнение на повече от сто болести с различна етиология. Сериозността на този проблем може да се каже с такъв факт - при закъсняло предоставяне на спешна помощ и късна хоспитализация на пациенти с непрекъснато гастроинтестинално кървене - смъртността може да бъде до 29% от случаите.

Сърдечна атака - причини и лечение

Автор: доктор Buren'kova NV

Мисля, че много от вас са чували за такава болест като остър миокарден инфаркт. И колко от вашите приятели са преживели тази болест. Остър миокарден инфаркт е едно от най-разпространените заболявания в света. Смъртността е около една трета от всички болни. Рискът от повторно заболяване остава висок след сърдечен удар.

Разширен сърдечен удар

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Инфаркт на миокарда - остър кислороден глад (хипоксия) на сърдечния мускул - миокард, който се получава, когато коронарният съд е блокиран, т.е. един от кръвоносните съдове, които доставят миокарда с кръв, богата на кислород. Това състояние обикновено се развива рязко, внезапно, но се появява на фона на дълъг процес на промени в съдовата стена. Подобни промени са свързани с образуването на атеросклеротични плаки, като проява на общия процес на атеросклероза.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания