Маз от гнойни рани

Автор: д-р Дерюшев А.Н.

Лечението на гнойни рани е много важно, тъй като наличието на гной в раната е последица от инфекция и означава, че раната може да има затворени кухини, некротични тъкани, които са лишени от кръвоснабдяване и дори евентуално наличие на чужди тела, уловени там в раната.

Рани в езика

Автор: доктор Йорданска А.В.

По-често наранявания с травматичен характер на езика имат появата на повърхностни рани в резултат на ухапване (по време на дъвчене или епилептичен припадък), което травмира острия ръб на счупен или кариозен зъб, кост от храна или остри предмети, като вилица, молив и др.

Лечение на нарязани рани

Автор: Стърджън Денисов М.М.

Нарязаните рани са раните, които са били приложени от остри режещи предмети (например нож). Подобен вид рана се характеризира с голямо кръвотечение, болка, отклонение на ръбовете. Кървенето зависи от броя, както и от естеството на повредените кораби.

Лечение на гнойни рани

Гнойната рана се характеризира с наличие на гной, тъканна некроза, развитието на микроби, оток на тъканите, абсорбция на токсини. Принципите на лечение на гнойните рани се основават на учението за процесите, протичащи в раната по време на нейното зарастване, и условията, които насърчават възстановяването. Задачи на лечение: отстраняване на гной и некротични тъкани; намаляване на отока и ексудацията; контрол на микроорганизмите.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания