Нараняване на носа при детето

Автор: доктор Cazonova O.I.

Поражения на носа са чести, особено при деца. Нараняването на носа при малки деца от ранна възраст и предучилищна възраст най-често се случва в резултат на падане или препъване на препятствие по време на игра в къщата или в двора. При по-големите деца преобладават наранявания в училище, спорт и транспорт. Спортни наранявания се появяват най-вече при контактни спортове: бойни изкуства, бокс, футбол, джудо, училище и транспортиране - от невнимание, когато се пускат или ударят с тъп предмет. В повечето случаи по-голямата част от по-възрастните травматизирани деца са мъже.

Кървене от носа при деца

Назалните кръвоизливи с честота са на първо място сред спонтанните кръвоизливи, а според различни източници - 3-5% от общия брой хоспитализирани в болничните заведения. Ако детето някога е имало кръв от носа, тогава няма нищо ужасно. Без това никой не израства. Друг разговор, ако кръвта мине по-късно.

Абсцес на назалната преграда

автор: доктор Юрина М.

Абсцесът на носната преграда е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавно медицинско обслужване.

Рана в носа

Доктор А. Дериушев

Травмите на носа често са достатъчни. Увреждането на меките тъкани, както и на костния и хрущялния скелет, зависи от естеството на нараняването. Един от основните симптоми на рана в носа е обилно кървене от носа.

Тромбоемболизъм на белодробната артерия

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Тромбоемболизмът на белодробната артерия (РЕ) е състояние, при което луменът на главния ствол на белодробната артерия или нейните клони е счупен, което води до рязко намаляване на кръвния поток в белите дробове. Оклузията на този съд е причинена от тромби от вените на долните крайници и от дълбоките вени на малката тазова област (90% от случаите), а също и от тромб от дясното сърце.

Симптоми на стомашно кървене

Кървенето в стомаха е спешен проблем при спешна хирургия. Ускорените нива на живот, стреса, неправилното и нискокачествено хранене, неконтролируемия прием на нестероидни противовъзпалителни средства, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, банално повръщане може да доведе до такова ужасно усложнение. Кървенето от горните части на храносмилателния тракт най-често се свързва с пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника. При пациенти в напреднала възраст честотата на кървене се увеличава поради употребата на нестероидни противовъзпалителни средства.

Кървене от ануса

Появата на кръв от ануса може да бъде и симптом на заболявания, които не застрашават човешкия живот, и знак за много сериозни заболявания, при които човек не може да се поколебае да се консултира с лекар, тъй като това може да бъде жизненоважно. Кървенето от ануса по време на дефекация или независимо от него е симптом на патологичен процес, най-често настъпващ в дебелото черво или близо до ануса.

Симптоми на вътрешно кървене

Автор: Стърджън Денисов М.М.

В съвременната хирургия, особено внимание се отделя на вътрешното кървене. Това се дължи на факта, че вътрешното кървене е много по-трудно да се диагностицира, отколкото да се отвори. Това означава, че предоставената медицинска помощ може да е твърде късно. Вътрешно наречено кървене, характеризиращо се с изтичане на кръв в естествената кухина на тялото или изкуствено създадени пространства.

В зависимост от количеството на кръвния поток се различават три степени на кървене: средно, средно и тежко.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания