Боткин Сергей Петрович

Значението на произведенията на Сергей Петрович Боткин (1832-1889) за националната и световната медицина не може да бъде надценено. Буквално всеки в нашата страна поне няколко пъти чу това име, дори ако самият той е далеч от медицината и никога не се обръща към лекарите. В края на краищата всички чували за "болестта на Боккин" - хепатит А, патофизиологията и причините за това са описани за пръв път от Сергей Петрович.

Кулялски Иля Василевич

Кулялски Иля Василевич (1789-1866 г.) започва кариерата си като студент в Медицинската и хирургическа академия в Санкт Петербург. Отначало той бил взет като помощник на редактора, а след като ставал дипломиран, той получавал длъжността драфтор. Проекторът е човек, който се занимава с медицински манипулации с неживи хора.

Дяконов, Пьотр Иванович

Петър Иванович Дяконов (1855-1908) е един от най-известните хирурзи в Русия. Неговата дейност в медицината се характеризира с широк спектър от интереси и открития. Той прояви особен интерес към развитието на топографската анатомия. Сред основните приноси на Петър Иванович към тази наука, специално място се заема от описанието на клек пространството, направено от влакна.

Иноземцев Фьодор Иванович

Inozemtsev Fyodor Ivanovich влезе в историята на руското обществено здраве, не само като изключителен хирург и лекар по медицина, но и като реформатор. Името на Фьодор Иванович е свързано с първата в руската империя етерна анестезия, извършена по време на операция за отстраняване на тумор на гърдата. Освен това, разработването на методи за лечение на холера, научните произведения от областта на изследванията на автономната нервна система също се свързва със своето фамилно име.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания