Кръвният поток в жълтото тяло

автор: доктор Кривега М.С.

Жълтото тяло не е яйце или дете, както вярват някои. Това е част от жълтия цвят на яйцето, който възниква на мястото на разкъсания фоликул. В този фоликул то се е превърнало в яйцеклетка, която излиза в маточната кухина (това се нарича овулация). Въпреки че има доказателства, че дори и да няма овулация (има и такива цикли, има повече от тях с възрастта на жената), тогава жълтото тяло все още се формира, но на мястото на неексплодирания фоликул. Преди менструацията, той намалява, ако няма бременност.

Жълто тяло в яйчника

автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтото тяло в яйчника е временна вътрешносекретна жлеза, която се образува на мястото на разрушаващ се графавоя везикул. В процеса на нейното развитие тази формация придобива плътна последователност.

Когато се появи жълтото тяло

автор: доктор Cazonova O.I.

Жълтото тяло е временна жлеза с вътрешна секреция, която произвежда хормона прогестерон и естрогени (естролиол и андрогени), която се образува и функционира в тялото на жена във втората фаза на менструалния цикъл след овулацията. Яйчниците, хипофизната жлеза, растежните фактори и имунната система на жените играят важна роля в процеса на формирането и обратното развитие. В състава си жълтото тяло има лутеин, който определя характерния жълт цвят на формата.

Когато жълтото тяло изчезне

автор: д-р Кузнецов М.А.

Обикновено жълтото тяло изчезва само ако не е имало бременност или ако се е случило, след това след образуваната плацента. Всяко изчезване има свое собствено време.

Жълтото тяло е образуването на клетки, предназначени за синтеза на хормони, за да се подготви лигавицата на матката и да се поддържа бременността преди трансфера на плацентата. Жълтото тяло синтезира прогестерон и естроген, което задължително трябва да помогне при бременност.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания