Функционална киста на левия яйчник

автор: д-р Кузнецов М.А.

Групата от доброкачествени туморни образувания на яйчниците включва функционални и органични кисти. Кистата се нарича функционална, защото се формира поради нарушение на функцията на яйчниците, в резултат на хормонален дисбаланс.

Гинекология: жълто тяло

автор: д-р Кузнецов М.А.

Жълтото тяло или везикулът Граафов е важен хормонален компонент при формирането и развитието на нов живот.

Физически, жълтото тяло е гъста форма и се състои от два слоя. Външният слой е обвивка на епителни клетки, в които са включени мастни инклузии и най-вече лутеалният пигмент. Отвътре, жълтото тяло се състои от стромален компонент, изобилен кръвно напълнен с васкуларно легло.

Цист на жълтото тяло на десния яйчник по време на бременност

автор: доктор Кривега М.С.

Жълтото тяло се появява на всяка жена няколкостотин пъти през целия й живот. Това е вид временна ендокринна система, която възниква в яйчника, която има собствен цикъл на развитие. Тя възниква на мястото на този фоликул в една от яйчниците, в която яйцето узрява. Това яйце след зреене пада в маточната тръба, а след това в кухината на матката, където трябва да отговаря на сперматозоидите, които го оплодят. Този процес на освобождаване на узрялата яйцеклетка се нарича овулация.

Везикулярна резекция на яйчниците

автор: доктор Patwakanyan Nana

Един от най-ефективните начини за лечение на синдрома на поликистозните яйчници (PCV) е клинната резекция на яйчниците. Синдром на PKJ е наследствено заболяване, по време на което се нарушава хормоналното равновесие и броят на мъжките хормони се увеличава в женското тяло.

При ултразвук не може да се види жълтото тяло

автор: д-р Кузнецов М.А.

Женският менструален цикъл заема особена роля в живота на човечеството, а именно в основния. Структурата на образуването на жълтото тяло е неразривно свързана с периода на менструалния цикъл, а по-късно и при участието в създаването на нов живот. Комбинацията от нервната система и ендокринната система взаимно се контролират.

Липса на жълто тяло

автор: д-р Кузнецов М.А.

Грешките във втората фаза на менструалния цикъл на лутеалната фаза са свързани с дефицит на жълтото тяло или изобщо липсата му. Липсата на жълто тяло провокира недостиг на прогестерон - най-важният компонент на хормоналната система по време на бременност.

Кръвният поток в жълтото тяло

автор: доктор Кривега М.С.

Жълтото тяло не е яйце или дете, както вярват някои. Това е част от жълтия цвят на яйцето, който възниква на мястото на разкъсания фоликул. В този фоликул то се е превърнало в яйцеклетка, която излиза в маточната кухина (това се нарича овулация). Въпреки че има доказателства, че дори и да няма овулация (има и такива цикли, има повече от тях с възрастта на жената), тогава жълтото тяло все още се формира, но на мястото на неексплодирания фоликул. Преди менструацията, той намалява, ако няма бременност.

Жълта тяло с кръвотечение

Амбросова И.А. автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтата киста на тялото е доброкачествена неоплазма, образувана от овулирания фоликул. Жълтеникавото съдържание на фоликуларните гранулатни клетки, което възниква на мястото на разкъсващия везикул на Грааф или фоликула, се нарича жълто тяло.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания