Защо да вземете пункция?

автор: д-р Сапланов КН

Чрез пункция, пункция се разбира като специален инструмент, игла на тъкани, органи, кръвоносни съдове, биологични кухини (плеврален, коремен, ставен кухин) на човешкото тяло с терапевтична и диагностична цел.

Пункция на фоликулите: особености на процедурата

автор: доктор Demchenko N.I.

Пункцията на фоликулите е вторият етап от процеса на ин витро оплождане. На първия етап IVF е предизвикана суперовулация чрез ежедневно приложение на хормонални лекарства (гонадотропини), които предизвикват узряването на яйцата и нейната овулация.

Усложнение на пункция на щитовидната жлеза

автор: доктор Lapina AI

Днес хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, често имат нодуларни образувания в щитовидната жлеза. За да се определи поведението на тези формации и структурата на тяхната тъкан, проверете така наречената пункция или биопсия на щитовидната жлеза. Тази процедура е неприятна, но въпреки това е необходима за тези пациенти, които имат възли с диаметър най-малко 1 cm в щитовидната жлеза.

Пробиване на щитовидната жлеза

автор: д-р Сапланов КН

Методът на пробиване на тъканта на щитовидната жлеза и нейното последващо изследване под микроскоп установи широко разпространение в диагностиката на заболявания на щитовидната жлеза. Изследването на получената тъкан на жлезата позволява да се знае не само естеството на заболяването (доброкачествен или злокачествен тумор), но и да се изясни тъканта, принадлежаща на тумора.

На колко разстояние е плеврата от околните органи

автор: доктор САМОИЛОВА МА

Плеврата е черупка, която постави от едната страна дробовете (висцерални или вътрешни), а от друга страна вътрешната стена на гръдната кухина (патриетална или външна). Между тях се образува пространство, подобно на процеп, при което обикновено има плеврален флуид, който служи за намаляване на триенето между два плеврални листа по време на дихателните движения на белите дробове.

До колко далеч е плеврата

автор: доктор Саломикова ЕВ

Плеурата се намира в гръдната кухина. За да стигнем до гръдната кухина, хирургът трябва да мине през няколко слоя тъкан. В началото тя е кожата (съдържа мастните и потните жлези) и подкожната мастна тъкан. След това идва слой от мускулна тъкан. Преминава се и голям брой кръвоносни съдове (артерии и вени) и нервни окончания. Благодарение на тях се осъществява храненето и инервацията (доставката на нервни импулси) на мускулите. Най-фините клони на кръвоносните съдове и нервите достигат до кожата, осигуряват необходимите вещества и осигуряват чувствителност.

Възпаление на плеврата - причини, симптоми, диагноза и лечение

автор: д-р Сапланов КН

Плеврата е обвивка, обливаща повърхността на белите дробове от едната страна, а от друга страна, облицоване на гръдния кош от вътрешната страна. В резултат на това между листата на плеврата не се образува голяма кухина, която обикновено не съдържа голямо количество плеврална течност, която смазва повърхността на плеврата по време на движенията на белите дробове.

Плевритетът се нарича възпаление на плеврата. На повърхността му се образуват отлагания на фибрин и в неговата кухина се натрупва възпалителна течност (ексудат).

На каква дълбочина е плеврата

автор: доктор Tyutyunnik DM

Под такава концепция като плеврата се има предвид тънка серозна мембрана, която покрива всеки белодроб - обикновено се нарича висцерална плевра) и облицовка на стените на плевралната кухина на белите дробове (пареалната плевра). Плеврата има най-фината основа на съединителната тъкан, която е покрита с плосък епител (мезотелиум) и се намира на основната мембрана.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания