Техника на плевралната пункция

автор: д-р Сапланов КН

Плевралната кухина е пространството между вътрешната и външната плевра. Вътрешният лист на плеврата покрива белите дробове, а външният от вътрешната страна облича гръдния кош. Обикновено в плевралната кухина има малко количество течност, необходимо за смазване по време на движението на белите дробове по време на дишането.

Карциноматоза на рака - причини, симптоми, диагноза и лечение

автор: доктор Богданова С.В.

Плевросклерозата е множествена метастаза на тумор в плеврата, която настъпва при наличие на злокачествени неоплазми в тялото.
Един тумор може да метастазира до плеврата от почти всеки орган. Обаче най-често заболяването се проявява с рак на белия дроб, стомаха, гърдата, бъбреците, яйчниците, щитовидната жлеза, сарком на костите, лимфома и някои други тумори.

До колко далеч е плеврата

автор: доктор Саломикова ЕВ

Плеурата се намира в гръдната кухина. За да стигнем до гръдната кухина, хирургът трябва да мине през няколко слоя тъкан. В началото тя е кожата (съдържа мастните и потните жлези) и подкожната мастна тъкан. След това идва слой от мускулна тъкан. Преминава се и голям брой кръвоносни съдове (артерии и вени) и нервни окончания. Благодарение на тях се осъществява храненето и инервацията (доставката на нервни импулси) на мускулите. Най-фините клони на кръвоносните съдове и нервите достигат до кожата, осигуряват необходимите вещества и осигуряват чувствителност.

На каква дълбочина е плеврата

автор: доктор Tyutyunnik DM

Под такава концепция като плеврата се има предвид тънка серозна мембрана, която покрива всеки белодроб - обикновено се нарича висцерална плевра) и облицовка на стените на плевралната кухина на белите дробове (пареалната плевра). Плеврата има най-фината основа на съединителната тъкан, която е покрита с плосък епител (мезотелиум) и се намира на основната мембрана.

Процес на кърмене с абсцес на белия дроб

автор: пулмолог Леонова Т.В.

Задълженията на парамедицинския персонал включват медицински преглед, въз основа на който се понасят проблемите на пациента.

Радиография на белите дробове

Автор: Стърджън Денисов М.М.

Остър абсцес на белия дроб е гнойна кухина, която е ограничена от всички страни от пиогенна (гнойна) капсула, образувана по време на постепенното унищожаване (разрушаване на структурата) на белодробната тъкан.

Спешна помощ за белодробен кръвоизлив

Автор: доктор на линейката Deryushev A.N.

Белодробното кървене е освобождаването от дихателните пътища по време на кашлица с чиста кръв или кръв под формата на обилни примеси в храчките. Белодробното кървене е сериозно и опасно усложнение на различни възпалителни, специфични или неспецифични респираторни заболявания, както и злокачествени тумори и белодробни увреждания.

Обработка на водата в белите дробове

Автор: доктор Buren'kova NV

Основната причина за натрупване на невъзпалителна течност в белите дробове е застойна сърдечна недостатъчност в етапа на декомпенсация. При това състояние, сърдечно-съдовата система не е в състояние напълно да изпълнява работата си.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания