Паравирусната киста от дясната страна

автор: д-р Кузнецов М.А.

Paraovarian киста от дясната страна е киста на задържане на дясната яйчник и принадлежи към групата на тумор-подобни патологични образувания на маточните придатъци. Болестта е 10% от всички патологии на яйчниците. Кистата има своето име от параворията (епиофорон), от която се формира.

След пробиване на фоликулите

автор: д-р Сапланов КН

Същността на оплождането ин витро се състои в изкуственото приемане на ембриона чрез въвеждане на сперматозоидите в яйцето.

Фоликуларна киста на левия яйчник

автор: доктор Мирная Е.В.

Фоликулярната киста е форма на тумори с доброкачествена природа, която се образува на мястото на фоликула при липса на овулационен процес.

Появата на фоликуларни кисти е характерна за жените, които са в състояние да раждат. При менопаузата те са редки. Смята се, че левният яйчник е по-функционален, така че най-често се откриват фоликуларните кисти на левия яйчник. Въпреки че те могат да бъдат локализирани в десния яйчник, както и от двете страни.

Лапароскопия за поликистозни яйчници

автор: д-р Кузнецов М.А.

Лапароскопията, извършена със синдром на поликистозните яйчници, се извършва за отстраняване на муковисцидоза. Ако диагнозата не е определена, се извършва диагностична лапароскопия, която от своя страна може да продължи и при откриване на кисти в процедурата за отстраняване на кистичните яйчници.

Процедурата за премахване на кисти лапароскопски включва две основни причини: безплодие и корекция на хормоналния фон на жена.

Размерът на жълтото тяло след овулация

автор: гинеколог Амброзова IA

Жълтото тяло е временен интрасекреторен орган, който се появява в яйчника, след като яйцето излезе от нея. Тази жлеза се образува на мястото на разкъсания фоликул. Трябва да се отбележи, че има два типа жълто тяло: жълтото тяло на бременността и менструалното жълто тяло. Тяхната структура и етапи на развитие са съвсем същите, но съществуват различия по отношение на съществуването и във функционалната дейност.

Развитието на жълтото тяло е разделено на 4 етапа:

Когато се появи жълтото тяло

автор: доктор Cazonova O.I.

Жълтото тяло е временна жлеза с вътрешна секреция, която произвежда хормона прогестерон и естрогени (естролиол и андрогени), която се образува и функционира в тялото на жена във втората фаза на менструалния цикъл след овулацията. Яйчниците, хипофизната жлеза, растежните фактори и имунната система на жените играят важна роля в процеса на формирането и обратното развитие. В състава си жълтото тяло има лутеин, който определя характерния жълт цвят на формата.

Какво прави жълтото тяло в яйчника

автор: доктор Глушченко Анатоли

Целият ни живот е обект на периодични промени. Ден следват нощта, студ, радост - тъга, раждане - смърт. И всички те имат собствено дълбоко значение, физическо или биологическо оправдание.

Няма жълто тяло: причини и лечение

автор: гинеколог Амброзова IA

Недостатъчността или пълно отсъствие на жълтото тяло (нарушение на лутеалната фаза на менструалния цикъл) се характеризира с състояние, при което се забелязва недостатъчно секретиране на прогестерона. Поради това става невъзможно да се имплантира оплодено яйце в маточната кухина и нейното по-нататъшно развитие. Трябва да се отбележи, че причината за недостатъчност или пълно отсъствие на жълтото тяло може да бъде всяко нарушение в развитието и растежа на фоликула.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания