Кисти на гръбначния стълб: диагноза и лечение

автор: лекар-рефлексолог Харков V.Yu.

Медицинският термин "киста" е толкова известен на всички, че при следващото откриване на тази болест лекарите дори не се притесняват да обяснят на пациента същността на болестта си, казват, благодаря на Бога, че това не е най-лошият вариант, а не злокачествен тумор.

Арахноидна киста на гръбначния стълб

автор: доктор Макаренкова T.Yu.

Арахноидната киста на гръбначния стълб или киста на Тарлова е доста често срещана патология в неврохирургичната практика. Арахноидната киста е формация, разположена между медулата и арахноидната (арахноидна) мембрана. Стените на тази формация, като правило, се представят от клетки на арахноидната обвивка или тъканта на белега.

Спинален епидурален абсцес

автор: доктор Конев К.В.

За да разберете какво е спинален епидурален абсцес, първо трябва да изяснете терминологията. "Спиналът" се отнася до връзката на заболяването с гръбначния мозък. Терминът "епидурално" се отнася за мястото, където се концентрира процесът, а тази дума изисква дешифриране, тъй като се споменава за анатомично образуване - твърда (латинска) "обвивка" на гръбначния мозък ("твърд" но гъвкав). Префиксът "epi" означава "над". Това е, епидурално - означава "разположено над твърда черупка", върху него.

Блокада на гръбнака: показания и ефикасност

автор: доктор Маслак АА

Болката е сигурен знак, че нещо не е наред в тялото. Той ни информира за наличието на патология, независимо дали е функционална или произхожда от органично ниво. Но понякога и с продължителна болка почти винаги болката не е толкова сигнал, а и причина за патологията (макар и второстепенна).

Подкожна пръчка

Автор: доктор Kukushkina EV

Кожата е най-големият орган на човек. Под кожата почти навсякъде има подкожна мастна тъкан. Самата кожа се състои от няколко слоя, под нея все още има тънък слой мазнини. Тя е на стомаха, на лицето, на черепа и на дланта на ръката ви.

Wen под кожата: лечение

Автор: Амбросова I.A.

Подкожната мастна тъкан е безболезнена лека формация на мастна тъкан, която има подвижност. Такива формации, локализирани върху най-различни части на тялото (ръцете, краката, главата, багажника, шията), са чисто естетически проблем и не предизвикват голяма загриженост, тъй като никога не се развиват в тумори.

Уен на ръка

Автор: доктор Martynenko O.V.

Уен е доброкачествен тумор на мастната тъкан, който в официалната медицина се нарича липома. На гръцки език "липос" означава мазнина, а "ома" е тумор. Най-често липомът се намира подкожно, по-рядко засяга адипозната тъкан или съединителната тъкан. Причината за появата на мастната тъкан все още не е ясна. Местоположенията на локализирането могат да бъдат много различни: на ръката, крака, главата, шията и други места.

Вдовица зад ухото - причини, симптоми и лечение

Автор: доктор Лаврова АА

Зировичът зад ухото е меко образувание под формата на възел на шията зад ухото, безболезнено и подвижно и има уен. Така че при хората, наречени липома или атерома, доброкачествени тумори, повърхностно много подобни. Липома - мастен тумор, т.е. пролиферацията на съединителната тъкан, разположена в подкожната мастна тъкан. Атеромата е киста на мастните жлези, която се образува в повечето случаи в резултат на блокиране на канала й.


Thiy Арабски Унгарски Български Португалски Румънски Виетнамски Литовски Гръцки Английски Италиански Грузински Турски Арменски
Азербайджански Бенгалски Сръбски Македонски Ирландски Немски Фински Хинди Словашки Турски Китайски Китайски Yavansky Корейски Panjabi Испания